Lieve Supporters,

Hartelijk dank voor je bijdrage aan de Natuurtalent Inspiratietuin voor Amsterdam.
Binnenkort (voor het einde van mei) start het grondwerk voor de tuin en vinden de “grote” werkzaamheden plaats om de basis voor de tuin te leggen.
Als deze basis is gelegd wordt het eerste gedeelte van de aanplant gerealiseerd.
De verwachting is dat voor het einde van juni de basis van de tuin gerealiseerd zal zijn.
Landschapsarchitect: Johan van der Perk (www.perkgroen.nl) is partner van dit project en heeft schitterende beplanting beschikbaar gesteld afkomstig van zijn biologische kwekerij.
Diverse boomverzorgers hebben stammen, takken en snippers gestort op het terrein om volume te creëren voor de heuvels en glooiingen die straks worden aangelegd.
De kap van een boot (een reddingssloep) wordt omgebouwd tot een heus “Earthship” en wordt straks een ludiek onderdeel van de tuin.
Een aantal kunstenaars hebben Het Natuurtalent benaderd om de tuin te gebruiken als expositieruimte voor kunst-objecten en ook is er interesse om een performance in de oranje kap te organiseren.
De tuin begint dus al te leven voordat deze is aangelegd!!
Willen jullie contact met mij opnemen om de vergoeding (afhankelijk van je bijdrage) in ontvangst te nemen?
. Het zakje plantenzaden kan ook opgestuurd worden.
. Graag maak ik telefonisch een afspraak voor een tuinconsult
. Binnenkort volgen updates en data voor verschillende evenementen die plaatsvinden op het terrein van MijnStadstuin. Is je vergoeding een proeverij? Je wordt op de hoogte gehouden van de data hiervan.
. Wil je helpen in de tuin? Neem ook dan contact met mij op.
Je kunt mij bereiken via app, sms en telefonisch: 06-14043748
Wil je niet op de hoogte gehouden worden en geen updates per mail ontvangen? Laat dat dan ook weten per mail dan schrap ik je van de mailinglijst.
De ontwikkelingen van de tuin zijn ook te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/talentnatuur
En via mijn website: www.hetnatuurtalent.nl

 

De Natuurtalent Inspiratietuin voor Amsterdam

Het Natuurtalent is opgericht door Inge Slothouber, tuinvrouw en talent op het gebied van ecologische beplanting, tuinontwerp en inrichting van de Groene Ruimte voor particulieren en bedrijven in rond Amsterdam. Vanaf april 2018 pacht zij een stuk grond van 350 m2 bij MijnStadstuin (onderdeel van de Tuinen van West) en participeert hiermee in een netwerk van groene en innovatieve ondernemers.

Voorbeeldtuin
Op dit perceel wordt een tuin gemaakt die dient als inspiratie,- en voorbeeldtuin die een bijdrage levert aan voedselvoorziening d.m.v. het verbouwen van interessante en bijzondere voedselgewassen, het verhogen van biodiversiteit dmv ecologisch aantrekkelijke beplanting maar ook het ook belang van het opvangen van overtollig regewater wat door planten wordt omgezet in gezonde lucht. De tuin is een plek om natuurkennis en de kennis over duurzame inrichting van de buitenruimte over te dragen aan grote en kleine mensen. Ook laat de tuin zien hoe functioneel en eetbaar groen geintegreerd kan worden in een recreatieve omgeving

 Inspiratie

De tuin heeft als functie om inwoners van Amsterdam en opdrachtgevers van Het Natuurtalent te inspireren bij de invulling van de groene ruimte. Mensen vervallen regelmatig in saaie, reguliere tuinontwerpen met veel bestrating en harde materialen. Met onze inspiratietuin laten we zien hoe een groene ruimte:

 

  • waterdoorlatend is en in staat om regenwater op te slaan voor later gebruik
  • overtollig water en CO2 om kan zetten in gezonde lucht door de rijke beplanting
  • de biodiversiteit verhoogt door beplanting met ecologische meerwaarde
  • een oase vormt voor plant, mens en dier
  • vanuit organisch tuinbeleid ontwikkeld is zowel qua indeling, onderhoud als bemesting
  • uit milieuvriendelijke en innovatieve materialen bestaat voor de vervaardiging van terrassen, overkappingen en onbeplante secties van de tuin
  • geen gebruik maakt van tropisch hardhout (ook geen FSC)

 

Educatieve functie

Een gebouwtje wordt geïntegreerd in de tuin en dient als kantoor, atelier, loods en ontmoetingsplek. De tuin wordt voor Amsterdammers een centrum voor de uitwisseling van kennis en ideeën die bijdragen aan het bewustzijn dat respect, zorg en verantwoordelijkheid voor de natuur en biodiversiteit de basis vormen voor een gezonde samenleving.

Door het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten brengt het Natuurtalent mensen dichter bij de natuur waardoor welbevinden en sociaal functioneren positief worden beïnvloed.

 

Sociale functie
Tot slot wordt de tuin ook een ontmoetings- en activiteitencentrum voor de verbinding tussen diverse bevolkingsgroepen: bijvoorbeeld (eenzame) ouderen, kinderen die niet veel buiten komen, mensen met een afstand tot deelname aan de maatschappij en de arbeidsmarkt en mensen met verslavingsproblemen. Voor dit doel wordt een terrasje met theetuin gecreëerd.
Voorbeeld van activiteiten:

. koken met ingrediënten uit de tuin (waar komt mijn voedsel vandaan)

. samen werken in de tuin

. composteren

. tuincursussen, workshops en lezingen

 Artikel over de Inspiratietuin: https://www.echo.nl/tuinontwerpster-wil-laten-zien-hoe-het-ook-kan-in-inspiratietuin-natuurtalent/

De Natuurtalent Inspiratietuin voor Amsterdam brengt Amsterdammers dichter bij de natuur.

WWW.HETNATUURTALENT.NL   Inge Slothouber

 inge@hetnatuurtalent.nl  06-14053748